
Mads Chr. Andersen

Kampen om at blive det nye kampfly i Danmark
Der vil blive skabt mange nye jobs, nu hvor man er på udkig efter nye kampfly til den danske luftstyrke. Et af de job der vil blive tale om er flymekanikere, da vi har brug for nogen der er opdateret, i selve det fly det danske forsvar køber. Noget af uddannelsen vil derfor i starten blive i det land, som flyet kommer fra, fordi vi vil ikke kunne blive eksperter i flyet inden for de næste mange år. Der vil gå et par år inden vi selv vil kunne gennemføre en hel uddannelse i Danmark.
Gripen Next Generation
Et af de fly der konkurrer om at blive F-16 afløsere er Gripen NG (Gripen Next Generation). Det der bare er med dette fly, er at det ikke er færdig fremstillet helt endnu og det vil først blive det i slutningen af 2013.
Direktøren for Saab Aeronautics, har også sagt at de ikke er helt sikker på, om de vil være med i valget om at blive det nye kampfly, da Danmark hælder meget til den amerikanske F-35 og det koster dem mange penge at være med i det her projekt.
Gripen NG har været med lige siden 2006, hvor det for første gang kom op, at vi skulle til at have nye kampfly. Den var lidt en "Under dog" i forhold til de andre fly, der var med i valget. Så blev det sat på pause det med, at vi skulle have nye kampfly .Nu hvor det er blusser op igen, ved Saab ikke om de skal blive ved med at være med i kampen, om at levere det nye kampfly til Danmark.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon er et helt tredje valg der er kommet i spil igen. Fabrikken valgte i 2007 at trække sig fra kampen, fordi vi så mest på F-35, men nu hvor det er blusset op igen her i 2013, har selvskabet valgt at de gerne vi gå ind i kampen igen. De vil vise at de sagtens kan konkurrere med de amerikanske firmaer. Dette fly er ligesom F-35 lavet som et projekt af flere lande. De to hovedlande i projektet er Tyskland og England som begge har dette fly i deres flyvevåben.



Lockheed Martins F-35
Et andet af de fly der konkurrer om at blive afløseren for F-16 er det amerikanske projekt Lockheed Martins F-35. Det vil sige helt amerikansk er det heller ikke, da flyet bliver udviklet sammen med en masse andre lande også, som feks. Danmark. Vi har bidraget med økonomisk hjælp til, at få det til at køre rundt. Det skal selvfølgelig heller ikke holdes skjult at det meget vel kan gå hen og blive første valget ved køb af nye kampfly. Det er også klart det dyreste. Det vil komme op på et to ciffret milliard beløb at købe de 30 som vi højest sansynligt skal bruge. Vi kommer også til et punkt hvor der både skal uddannes mekaniker og piloter til flyet. Det vil komme til at koste et stort beløb. Forsvaret vil dog også kunne spare penge på at uddanne flymekaniker til selve jetmotoren, da man regner med at der vil komme et værksted i Europa, som har med selve motoren at gøre. Det vil selvfølgelig også koste en masse penge, for at få transporteret motoren til et andet land for at blive lavet, og så få den transporteret tilbage igen og monteres på flyet. Det vil dog være langt billiger end at alle lande laver deres eget værksted.
Boeing F/A-18E/F Super Hornet
Det sidste fly der er med i kampen om at erstatte det gamle F-16 fly er Boeing F/A-18E/F Super Hornet. Flyet havde sin første flyvetur i 1995, og kom i aktion 1997.
Super Hornet er udstyret med 11 våbenstationer. Det har en indbygget 20 mm. gatlingkanon og kan bære luft til luft missiler samt våben mod jordmål. Flyet kan bære ekstra brændstof i op til fem eksterne droptanke og kan fungere som tankfly. Flyet har også påvist sin værdi i kamp da det har været i krig (Operation Enduring Freedom og Irakkrigen) så det danske forsvar kan godt sætte sin lid til, at det er et velafprøvet fly at have med at gøre.
Lockheed Martins F-16
Tiden er kommet til at vores gamle og troværdige F-16 skal udskiftes, vi fik flyet til Danmark i 1980 og allerede i 1984 kom de med i Red Flag, som er en række meget realistisk øvelser i USA, hvor de er kommet hjem med gode karakter. Da vi fløj kampmissioner over Libyen, var danskerne også meget mere effektive end englænderne, som havde 15 gange så mange fly med der ned. Vores fly fløj stadig flere missioner end dem og havde større held med missionerne end englænderne havde.
Grunden til at vi så alligevel vælger at skrifte dem er, at en flykonstruktion kun holder til et vist antal tusinde flyvninger. Så senest 2018 skal vi have fundet og indsat en afløser, siger forsvaret.